Sanford L. Smith, skaberen af ​​prestigefyldte kunstmesser, dør som 84-årig
9 mins read

Sanford L. Smith, skaberen af ​​prestigefyldte kunstmesser, dør som 84-årig

Sanford L. Smith, en kunstelsker og iværksætter, der skabte nogle af New Yorks mest prestigefyldte kunst- og designmesser, genererede millioner af dollars i salg og henlede opmærksomheden på tidligere oversete kunstområder, døde lørdag på en seniorbolig på Manhattan. Han var 84.

Årsagen var kongestiv hjertesvigt, sagde hans kone, Jill Bokor.

Mr. Smith opfandt ikke kunstmessen, men han gjorde sine arrangementer til vigtige stop for både købere og sælgere. Ejere af nogle Lower Manhattan-gallerier ville bruge titusindvis af dollars på at flytte deres varer nogle få kilometer nordpå til Park Avenue Armory, hvor mange af Mr. Smiths shows blev afholdt.

Evan Snyderman, en ejer af R & Company, et TriBeCa-designgalleri, sagde, at på Salon Art + Design, en af ​​Mr. Smiths messer, “fornyer vi altid kontakten med kunder, som vi ikke ser andre steder – inklusive New Yorkere, som kom aldrig i centrum.”

Nogle forhandlere rapporterede, at de solgte mere kunst på en lang weekend på en Sanford Smith-messe end på et helt år på deres egne gallerier.

I løbet af sine år i, hvad han kaldte “show business”, drev Mr. Smith mere end 150 messer, inklusive Fall Antiques Show, Modernism og Outsider Art Fair. De var populære (i flere tilfælde tiltrak omkring 10.000 besøgende over en tre- eller fire-dages weekend) såvel som kritiske succeser. The Times kaldte hans salon fra 2012 “et museum i støbeskeen.”

Da han blev bedt om at beskrive sin karriere i et interview til denne nekrolog i 2022, sagde Mr. Smith: “Jeg fyldte huller.” Hvad han mente var, at han fandt huller mellem, hvad andre kunstmesser tilbød, og skabte nye arrangementer for at imødekomme disse behov.

The Fall Antiques Show, som han grundlagde i 1979, var den første sådan messe med fokus på amerikanske antikviteter. Da han så interessen for arbejde fra selvlærte kunstnere på det show, skabte han Outsider Art Fair i begyndelsen af ​​1990’erne.

“I New York Citys kunst- og designverdener var Sandy en enmandsinstitution,” sagde Paul Donzella, en Manhattan-forhandler af belysning og møbler fra det 20. århundrede, i et interview i 2022.

“Han viste en utrolig vision på et tidspunkt, hvor alle messer var den samme gamle ting,” tilføjede han. “Moderne design, outsiderkunst, værker på papir – ingen kastede lys over disse kategorier, da Sandy tog store risici på dem.”

I sin storhedstid producerede Mr. Smith så mange som 11 messer om året, nogle gange to på samme weekend. Han organiserede shows i Boston; Philadelphia; Princeton, NJ; og Chicago, foruden New York, som, sagde han, var “hvor pengene var.”

Nogle af hans messer fortsætter mere end 30 år efter, at han grundlagde dem, herunder nogle få, som han solgte til andre virksomheder.

Hvor mange penge skiftede hænder ved hans shows? Mr. Smith kunne ikke sige, fordi forhandlere, der lejede stande for et fast gebyr, ikke rapporterede deres salg. Men tallene ville nok være astronomiske. “I teorien kan en kunstudstilling sælge et maleri for 100 millioner dollars,” sagde han.

Hvad han vidste, sagde han, er, at “mange mennesker tjente mange penge på mine messer.” Disse mennesker omfattede Mr. Smith, som ud over at indsamle husleje fra forhandlere solgte billetter til sine shows for så meget som $35 om dagen.

I mange år boede han i en stor brunsten på West 88th Street fyldt med malerier af sådanne amerikanske modernister som Charles E. Burchfield og George Bellows og møbler af blandt andre George Nakashima, Charlotte Perriand, Paul Evans, Alvar Aalto og Josef Albers.

Den brune sten rummede også samlinger af antikke vejrvinger, legetøjssoldater og østrigske bronzefigurer fra slutningen af ​​det 19. århundrede af amerikanske indianere, tre af de kategorier, som Mr. Smith sagde, at han “blev til”. Hans bingeing gav ham nogle gange også penge.

I årenes løb solgte han sine samlinger af amerikansk tin, amerikansk svampetøj og værker af George Ohr, der var kendt som “Mad Potter of Biloxi”, til samlere. Hvorfor sælge? “Det sjove var i jagten,” sagde han.

Sanford Louis Smith blev født i Brooklyn den 22. juli 1939, den første af to sønner af Irving og Rhoda (Levinson) Smith. Hans far (født Israel Smith) drev Zion Memorial Funeral Home på Canal Street på Manhattan, mens hans mor styrede husholdningen.

Mr. Smith begyndte at samle som barn – baseballkort og tegneserier. Han tog hovedfag i økonomi ved Wharton School ved University of Pennsylvania, og modtog derefter en mastergrad i kommunikation fra University of North Carolina i Chapel Hill.

Han blev tilbudt et job af Procter & Gamble i Cincinnati. Men han huskede: “Min far tilbød mig flere penge plus en bil for at komme ind i familievirksomheden. Og jeg skal blive i New York. Så jeg tog ham op på det.” På det tidspunkt havde han giftet sig med Patricia Lynch, som han mødte på college. Parret havde tre sønner.

Efter deres fars død fortsatte han og hans bror med at drive begravelsesvirksomhed.

“Jeg har aldrig været en begraver,” sagde Mr. Smith. “Jeg lavede tallene. Men jeg kedede mig fra forstanden.” Begravelsesvirksomheden, skrev han i en upubliceret erindringsbog, “er for dovne mennesker. Du kan ikke gå ud og bede nogen om at dø.”

Så han fandt en anden afsætningsmulighed for sin kærlighed til forretning. På frikvarteret finkæmmede han antikvitetsbutikker i Greenwich Village, og han forvandlede weekendbesøg hos sine svigerforældre i Connecticut til shoppingekspeditioner. Hvad der ikke kunne passe ind i hans svigerforældres garage eller kælderen i begravelseshuset, solgte han og hans kone på et loppemarked på West 26th Street og Sixth Avenue.

Han fortalte til The Times i 2019, at det i de dage, 1960’erne, kostede 15 dollars at leje en loppemarkedsbod. “Første gang vi gjorde det, tjente vi $50 netto. Jeg sagde: ‘Dette er til mig’.”

I de år skrev han også bøger om malere, han beundrede og lavede jugendstil- og art deco-smykker, som han solgte ud af begravelseshuset. På et tidspunkt havde han et kunstgalleri på Madison Avenue. Senere begyndte han at sælge wienske bronzedyr, filmlobbykort og malede landmøbler på kunstmesser. (I de dage blev messer generelt afholdt i Madison Square Garden eller i New York Coliseum.)

Til sidst besluttede han, at han kunne køre en bedre messe. ”Jeg så, at lederne ikke tog sig af deres udstillere. Så snart de fik porten” – hvilket betyder billetindtægterne – “løb de.” Mr. Smith havde ideer til forbedringer: give gratis kaffe til alle, der arbejder på messen, og ansætte nok folk til at håndtere forhandlernes klager hurtigt.

I årenes løb har Mr. Smith rejst millioner af dollars til velgørende formål ved at give dem mulighed for at sponsorere gallapremierer af hans shows.

Han skabte sin første messe, Fall Antiques Show, i 1979. “Jeg løb den ud af begravelseshjemmet,” huskede han. Det show kørte i 21 år.

Modernismen kom til i 1985 og varede indtil 2010. I 2011 blev den erstattet af Pavillonen for Kunst & Design. Men Mr. Smith havde en grim offentlig fejde med Patrick Perrin, grundlæggeren af ​​den originale Pavillon, som var i Paris. Ifølge The New York Observer cirkulerede hver mand et brev under messens løb, hvor de bad om, at de deltagende forhandlere lover aldrig igen at arbejde sammen med den anden.

Året efter erstattede Mr. Smith Pavilion med sin egen kreation, Salon Art + Design (som ifølge sit navn var en af ​​de få messer, der blandede kunst og brugsgenstande). Han hyrede Jill Bokor, en tidligere designmagasinudgiver, der var blevet hans kone, efter at fru Lynch døde, som Salons administrerende direktør.

Ud over Ms. Bokor overleves han af fire sønner: Colin, Jared og Ian, fra sit første ægteskab, og Luc Bokor-Smith; og fem børnebørn.

Hans andre messer omfattede Works on Paper, nu kaldet Kunst på papir; National Black Fine Art Show; Aipad (Association of International Photography Art Dealers) fotografishow; New York International Antiquarian Book Fair; Art Dealers Association of America Art Show; Philadelphia Antiques Show; New Jersey Antiques Show; International Fine Print Dealers Association Print Fair, og Chicago Art + Antiques Show, nu kaldet The Chicago Show: Antiques & Art & Modern.

“Hver messe, jeg nogensinde har holdt, har været rentabel, fra dag 1,” sagde Mr. Smith i 2022. Men hans succes var mere end blot økonomisk. “Jeg giver ham en masse kredit,” sagde Mr. Donzella, “for at have skabt disse messer og for at være relevant så længe.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *